Opleidingsorkest

Bij Muziekvereniging Excelsior is de jeugd altijd erg belangrijk geweest. De jeugd heeft nog steeds de toekomst en dat vind men bij Excelsior zeker.

Al sinds de oprichting van het harmonieorkest in 1925 heeft men zoveel mogelijk geprobeerd het opleiden van leerlingen in eigen hand te houden. Veelal gebeurde het dat je als beginnend muzikant les kreeg van je vader of moeder, een buurman of een andere goede muzikant uit het orkest. Hierdoor groeide je snel in het hechte verenigings gebeuren.

Zo was daar de ‘beroemde’ meneer Baars die les kon geven op klarinet, saxofoon, fluit en zelfs op verschillende koperinstrumenten. Omdat hij zelf zoveel plezier had in het maken van muziek kon hij je veel theoretische kennis en enthousiasme bijbrengen.
Meneer Baars was dan ook degene die aan de wieg stond van het Opleidingsorkest. Hij had immers leerlingen op verschillende instrumenten en vormde daarmee een samenspelgroep. Vele bekende melodietjes arrangeerde hij zo dat iedereen op zijn of haar eigen niveau kon meespelen en zo wegwijs werd gemaakt in het spelen in een orkest.
Later werd deze geweldige taak overgenomen door de diverse leerkrachten die de door hem ingeslagen weg verder probeerden uit te werkten.

In 1995 werd daarna een start gemaakt met het Opleidingsorkest. Leerlingen van muziekvereniging Excelsior die meestal nog maar één jaar les hebben kunnen in dit orkest ervaren hoe het is om samen muziek te maken. De groep wordt aangevuld met ervaren muzikanten die de leerlingen bij kunnen staan en eventueel te moeilijke partijen over kunnen nemen.

Momenteel is het Opleidingsorkest niet actief.