Muziekkeuze

Stem op jouw favoriete muziekstuk!!!

Beluister onderstaande muziekstukken en geef aan Gerardine Schermer (g.schermer@kpnplanet.nl) door welk muziekstuk jij graag op de lessenaar wilt hebben.
Doe dit voor 17 september 2013.

Muziekkeuzecommissie
Liesbeth, NicoJan, Esther de L., Hans H. en Gerardine

The Fields van Jacob de Haan

The Fields is een ode aan het unieke landschap van Westerwolde, een gebied in het noordoosten van Nederland, waar Jacob de Haan woont. De compositie is gebaseerd op filmopnamen van het gebied. De door de verschillende jaargetijden heen gefilmde akkers staan centraal.
Het eerste deel verklankt beelden van vergezichten en boerderijen, die muzikaal naar voren komen in een dromerige wagneriaanse melodie – eerst in een langzaam tempo, dan gevolgd door een reeks kortere frasen. Elke frase begint vanuit een ander perspectief. Dit deel sluit af met de beginmelodie, die nu grootser is opgezet.
Deel twee begint met muzikale weerspiegelingen van de zwarte aarde. Tractoren ploegen het land om, waarna de verschillende gewassen in hun prille vorm worden verklankt. In de bijbehorende passage bouwt de muzikale spanning zich op: na een vloeiende beweging vanuit de laagte is uiteindelijk de bloei van de gewassen in volle luister te horen.
Het derde deel verklankt de oogst, inclusief het laden en lossen van de gerst, aardappelen, bieten en maïs. De ritmisch mechanische cadans sluit aan bij de muzikale weergave van de werkende combines en aardappelrooimachines. Tussendoor zijn verschillende romantische passages te horen. Na het magistrale slotthema eindigt de compositie met de muzikale verbeelding van het rustende land in de winter.

Epitaph (A Tribute to Gustav Mahler) van Piet Swerts

In de zomer van 1997 componeerde Piet Swerts ‘Epitaph’ (grafschrift). Uitgangspunt voor hem was het schrijven van een puur muzikale, abstracte compositie rond het thema ‘begrafenismuziek’, een eigentijdse treurmars, die afweek van de traditionele norm, zoals de beroemde ‘Marcia Funebre’ uit de Pianosonate in bes van Chopin. Epitaph is gebaseerd op een kort ritmisch motief dat zich gestaag ontwikkelt tot een hoogtepunt. De klankkleur doet hier sterk denken aan filmmuziek. Na de climax volgt het middendeel dat een meer lyrisch trio is. Tenslotte keert het ritmische begindeel weer terug.

Call of the Clans van Kevin Houben

In Call of the Clans laat Kevin Houben u kennis maken met een muzikale confrontatie tussen clans uit de Schotse Highlands. Onder een dreigende hemel maken de clans zich klaar om hun rijke clantradities te verdedigen.
Aanstekelijke, Schots getinte muziek, begeleidt de confrontatie. Tot het weer roet in het eten komt gooien.
Maar, een schuchter zonnetje komt begeleid door de bugelmelodie, door de wolken breken en warmt het land terug op. Het feest kan terug beginnen. De clans zetten hun beste dansers in en de confrontatie eindigt met een grootse apotheose.